93180595 04. Крикун А. И., Руднев С. Д., Феоктистова В. В. Примеси в морской воде: классификация и свойства
There is no translation available.

Научная статья
УДК 66/544.032
DOI: doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2024-70-04
EDN: GWAWTE

Примеси в морской воде: классификация и свойства

Александра Игоревна Крикун
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия,
кандидат технических наук, доцент кафедры «Технологические машины и оборудование», SPIN-код: 6217-9103, AuthorID: 946577,
ORCID: 0000-0002-9330-2555,  
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Сергей Дмитриевич Руднев
Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России, Кемерово, Россия,
профессор, доктор технических наук, профессор кафедры медицинской, биологической физики и высшей математики, SPIN-код: 6389-7238, AuthorID: 423406, AuthorID: 800874,
ORCID: 0000-0003-2506-6121,  
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Вероника Вячеславовна Феоктистова
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия,
зав. лабораторией, SPIN-код: 4146-3970, AuthorID: 998024,
ORCID: 0000-0002-7680-2611,  
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. Вода как незаменимый элемент множества процессов представляет особый интерес к исследованию в рамках производственной деятельности рыбоперерабатывающих предприятий (РПП). В системах водоподготовки используют воду из различных источников, например, в частности, морскую воду (МВ). Такая вода является агрессивной средой, содержащей высокие концентрации растворенных химических соединений и твердых механических примесей (ТМП). Соответственно требуется её предварительная подготовка. Анализ разнообразия загрязнений МВ затрудняется отсутствием целостного подхода к исследованию признаков классификации загрязнений, тем самым препятствует восприятию и выбору эффективных способов для удаления загрязнений из воды. Аналитически исследованы технологии переработки сырья рыбного и нерыбного происхождения с применением МВ в производственном процессе на РПП. Проведен анализ признаков и классификаций примесей природных поверхностных вод (ППВ), рассмотрены требования к воде при производстве пищевой продукции, в частности, из водных биологических ресурсов (ВБР). Проведено экспериментальное исследование состава МВ по ряду показателей, отобранной в акватории Амурского залива, результаты которого позволили перейти к систематизации примесей МВ, анализу их свойств, а также к рекомендациям о выборе фильтрующих загрузок.

Ключевые слова:  классификация, загрязнения, примеси, морская вода, насыпное фильтрование, отбор проб, показатели, фотометрия

Скачать статью.

© Крикун А. И., Руднев С. Д., Феоктистова В. В., 2024
Для цитирования:  Крикун А. И., Руднев С. Д., Феоктистова В. В. Примеси в морской воде: классификация и свойства // Научные труды Дальрыбвтуза. 2024. Т. 70, № 4. С. 37–50.
Статья поступила в редакцию 31.10.2024; одобрена после рецензирования 07.11.2024; принята к публикации 26.11.2024.


Origrnal article

Impurities in sea water: classification and properties

Aleksandra I. Krikun
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia, 
PhD in Technical Sciences, Associate Professor of the Department of Technological Machines and Equipment, SPIN-code: 6217-9103, AuthorID: 946577,
ORCID: 0000-0002-9330-2555
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sergey D. Rudnev
Kemerovo State Medical University of the Ministry of Health of Russia, Kemerovo, Russia, 
Professor, Doctor of Technical Sciences, Professor of the Department of Medical, Biological Physics and Higher Mathematics, SPIN-code: 6389-7238, AuthorID: 423406,
ORCID: 0000-0003-2506-6121
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Veronika V. Feoktistova
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia, 
Head of Laboratory, SPIN-code: 4146-3970, AuthorID: 998024,
ORCID: 0000-0002-7680-2611
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. Water as an irreplaceable element of many processes is of particular interest for research within the framework of production activities of fish processing enterprises (FPE). Water treatment systems use water from various sources, for example, in particular, sea water (SW). Such water is an aggressive environment containing high concentrations of dissolved chemical compounds and solid mechanical impurities (SMI). Accordingly, its preliminary preparation is required. The analysis of the diversity of MV pollution is complicated by the lack of a holistic approach to the study of pollution classification features, thereby hindering the perception and selection of effective methods for removing pollution from water. The technologies for processing raw materials of fish and non-fish origin using SW in the production process at the FPE were analytically studied. An analysis of the characteristics and classifications of impurities in natural surface waters (NSW) was carried out, and the requirements for water in the production of food products, in particular, from aquatic biological resources (ABR), were considered. An experimental study of the composition of the SW was conducted according to a number of indicators, collected in the waters of the Amur Bay, the results of which made it possible to proceed to the systematization of SW impurities, analysis of their properties, as well as recommendations on the selection of filter media.

Keywords: classification, pollution, impurities, sea water, bulk filtration, sampling, indicators, photometry

© Krikun A. I., Rudnev S. D., Feoktistova V. V., 2024
For citation: Krikun A. I., Rudnev S. D., Feoktistova V. V. Impurities in sea water: classification and properties. Scientific Journal of the Far Eastern State Technical Fisheries University. 2024; 70(4):  37–50. (in Russ.).
The article was submitted 31.10.2024; approved after reviewing 07.11.2024; accepted for publication 26.11.2024.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.