93180595 6. А.В. Чернова, Л.А. Доскач. Проблема технического регулирования показателя диоксида серы в кондитерских изделиях на территории Евразийского экономического союза
There is no translation available.

Научная статья
УДК 664.8
DOI: https://doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2024-67-06

Проблема технического регулирования показателя диоксида серы в кондитерских изделиях на территории Евразийского экономического союза

Антонида Викторовна Чернова
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
старший преподаватель кафедры «Управление техническими системами», https://orcid.org/0000-0001-8143-7228,
e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Лидия Анатольевна Доскач
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
магистр группы СТм-212
e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. В статье рассмотрена проблема технического регулирования показателя диоксида серы в кондитерских изделиях на территории Евразийского экономического союза (ЕАЭС). Проведен анализ теоретических основ влияния показателя диоксида серы на безопасность и качество пищевой продукции. Проанализирована нормативная документация с установленными требованиями к сульфитам в кондитерских изделиях, а также стандарты на методы определения показателя двуокиси серы. Результатом проведенного анализа нормативной документации стал вывод о несовершенстве системе технического регулирования данного показателя.

Ключевые слова:  диоксид серы; нормирование; технический регламент; стандарт; кондитерские изделия

Скачать статью.

© Чернова А.В., Доскач Л.А., 2024
Для цитирования:  Чернова А.В., Доскач Л.А. Проблема технического регулирования показателя диоксида серы в кондитерских изделиях на территории Евразийского экономического союза // Научные труды Дальрыбвтуза. 2024. Т. 67, № 1. С. 66–74.
Статья поступила в редакцию 23.01.2024; одобрена после рецензирования 26.01.2024; принята к публикации 19.03.2024.


Origrnal article

The problem of technical regulation of sulfur dioxide in confectionery products on the territory of the Eurasian Economic Union

Antonida V. Chernova
Far Eastern State Technical Fisheries University, Russia, Vladivostok, 
Senior Lecturer at the Department of Technical Systems Management, https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Lidia A. Doskach
Far Eastern State Technical Fisheries University, Russia, Vladivostok, 
Master’s degree student of the STm-212 group
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Abstract. The article considers the problem of technical regulation of the sulfur dioxide index in confectionery products on the territory of the EAEU. The analysis of the theoretical foundations of the influence of sulfur dioxide index on the safety and quality of food products is carried out. The regulatory documentation with the established requirements for sulfites in confectionery products, as well as standards for methods for determining the sulfur dioxide index, are analyzed. The result of the analysis of the regulatory documentation was the conclusion about the imperfection of the system of technical regulation of this indicator.

Keywords: sulfur dioxide; rationing; technical regulations; standard; confectionery

© Chernova A.V., Doskach L.A., 2024
The article was submitted 23.01.2024; approved after reviewing 26.01.2024; accepted for publication 19.03.2024

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.