93180595 5. Е.П. Лаптева, Л.А. Доскач. Идентификация рисков подготовительного этапа разработки интегрированных систем менеджмента для предприятий рыбной отрасли
There is no translation available.

Научная статья
УДК 658.51
DOI: https://doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2024-67-05

Идентификация рисков подготовительного этапа разработки интегрированных систем менеджмента для предприятий рыбной отрасли

Евгения Петровна Лаптева
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
кандидат технических наук, доцент, доцент кафедры управления техническими системами, SPIN-код: 6729-7689, AuthorID: 364951, http://orcid.org/0000-0002-5360-5594,
e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Лидия Анатольевна Доскач
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
магистр группы СТм-212
e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. В статьях Е.П. Лаптевой, Л.А. Доскач «Методическое обеспечение интегрированной системы менеджмента качества для предприятий рыбной отрасли» [1] и «Использование функциональной модели IDEF0 в процессе разработки интегрированных систем менеджмента для предприятий рыбной отрасли» [2] с целью совершенствования методического подхода в создании интегрированной системы менеджмента (ИСМ) был определен порядок организации работ по установлению требований к ИСМ. В результате была построена блок-схема порядка организации работ по установлению требований к ИСМ. Для того чтобы исключить возникновение ошибок и опасных факторов при выполнении работ, были идентифицированы риски в соответствии с этапами разработанной блок-схемы. Оценка рисков была проведена при помощи диаграммы Исикавы. Для выявленных рисков разработали предупреждающие действия, закрепленные в паспортах риска, для их минимизации.

Ключевые слова:  интегрированная система менеджмента; система менеджмента безопасности пищевой продукции, система экологического менеджмента; риск-ориентированный подход

Скачать статью.

© Лаптева Е.П., Доскач Л.А., 2024
Для цитирования:  Лаптева Е.П., Доскач Л.А. Идентификация рисков подготовительного этапа разработки интегрированных систем менеджмента для предприятий рыбной отрасли // Научные труды Дальрыбвтуза. 2024. Т. 67, № 1. С. 58–65.
Статья поступила в редакцию 23.01.2024; одобрена после рецензирования 25.01.2024; принята к публикации 18.03.2024.


Origrnal article

Identification of risks of the preparatory stage of development of integrated management systems for enterprises in the fishing industry

Evgenia P. Lapteva
Far Eastern State Technical Fisheries University, Russia, Vladivostok, 
PhD in Engineering Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Technical Systems Management, SPIN-code: 6729-7689, AuthorID: 364951, http://orcid.org/0000-0002-5360-5594
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Lidia A. Doskach
Far Eastern State Technical Fisheries University, Russia, Vladivostok, 
Master’s degree student of the STm-212 group
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 

Abstract. In the article by E.P. Lapteva, L.A. Doskach «Methodological support of an integrated quality management system for enterprises of the fishing industry» [1] and «Use of the IDEF0 functional model in the process of developing integrated management systems for enterprises of the fishing industry» [2] in order to improve the methodological approach in creating an integrated management system (IMS), the procedure for organizing work to establish requirements for IMS. As a result, a flow diagram of the process of establishing requirements for an integrated management system was constructed. In order to eliminate the occurrence of errors and hazardous factors when performing work, risks were identified in accordance with the stages of the developed flowchart. Risk assessment was performed using Ishikawa diagram. For identified risks, passports have been developed to reduce risk values.

Keywords: integrated management system; food safety management system, environmental management system; risk-based approach

© Lapteva E.P., Doskach L.A., 2024
The article was submitted 23.01.2024; approved after reviewing 25.01.2024; accepted for publication 18.03.2024

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.