93180595 2. Чернова А.В., Доскач Л.А. О нормировании содержания глицидиловых эфиров жирных кислот и глицидола в пищевой продукции
There is no translation available.

Научная статья
УДК 664.3

О нормировании содержания глицидиловых эфиров жирных кислот и глицидола в пищевой продукции

Антонида Викторовна Чернова1, Лидия Анатольевна Доскач2
1, 2 Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
1 Старший преподаватель кафедры управления техническими системами, SPIN-код: 7330-0188, AuthorID: 1015935, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2 Студент группы СТб-412, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. Рассмотрена проблема нормирования содержания глицидиловых эфиров жирных кислот и глицидола в пищевой продукции. В ходе анализа научных исследований была подтверждена высокая степень негативного влияния на организм человека и необходимость контроля данного показателя. Проведен анализ существующей в ЕАЭС нормативной документации, регламентирующей содержание глицидола, и определено, что текущее состояние не может в полной мере обеспечить безопасность пищевой продукции от глицидиловых эфиров жирных кислот и глицидола. Необходимо ввести нормирование этого показателя в ТР ТС 021/2011, а также осуществлять строгий контроль и выполнение производителями пищевой продукции обязательных норм безопасности.

Ключевые слова: глицидол, глицидиловые эфиры, жирные кислоты, пищевая продукция, технический регламент, нормативная документация

Скачать статью.

© Чернова А.В., Доскач Л.А., 2022
Для цитирования:  Чернова А.В., Доскач Л.А. О нормировании содержания глицидиловых эфиров жирных кислот и глицидола в пищевой продукции // Научные труды Дальрыбвтуза. 2022. Т. 60, № 2. С. 13–22.
Статья поступила в редакцию 14.04.2022, одобрена после рецензирования 05.05.2022, принята к публикации 21.06.2022.


Original article

On the normalization of the content of glycidyl esters of fatty acids and glycidol in food products

Antonida V. Chernova1, Lidia A. Doskach2
1, 2 Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia, 
1 Senior Lecturer of the Department of Technical Systems Management, SPIN-code: 7330-0188, AuthorID: 1015935,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2 Student of the STb-412 group, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. The article considers the problem of rationing the content of glycidyl esters of fatty acids and glycidol in food products. During the analysis of scientific research, a high degree of negative impact on the human body and the need to control this indicator was confirmed. The analysis of the regulatory documentation existing in the EAEU regulating the content of glycidol was carried out, and it was determined that the current state cannot fully ensure the safety of food products from glycyl esters of fatty acids and glycidol. It is necessary to introduce rationing of this indicator in TR CU 021/2011, as well as to carry out strict control and compliance by food producers with mandatory safety standards.

Keywords: glycidol, glycidyl esters, fatty acids, food products, technical regulations, regulatory documentation

© Chernova A.V., Doskach L.A., 2022
For citation:  Chernova A.V., Doskach L.A. On the normalization of the content of glycidyl esters of fatty acids and glycidol in food products. Scientific Journal of the Far Eastern State Technical Fisheries University. 2022;60(2):13–22. (in Russ.).
The article was submitted 14.04.2022, approved after reviewing 05.05.2022, accepted for publication 21.06.2022.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.