93180595 2. Тимчук Е.Г. Применение технологии блокчейн в целях обеспечения прослеживаемости пищевой продукции: текущее состояние и перспективы
There is no translation available.

Обзорная статья
УДК 664:004

Применение технологии блокчейн в целях обеспечения прослеживаемости пищевой продукции: текущее состояние и перспективы

Егор Геннадьевич Тимчук
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
Кандидат технических наук, доцент, доцент кафедры управления техническими системами, SPIN-код: 8836-6556, AuthorID: 987987, http://orcid.org/0000-0003-2473-2081, e-mail: , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. Технология блокчейн – это технология распределенного реестра, ожидается, что она столкнется с некоторыми трудностями и проблемами в различных отраслях из-за ее прозрачности, децентрализации, защиты от несанкционированного доступа и безопасности шифрования. В последние годы в связи с экономическим развитием прослеживаемости пищевых продуктов уделяется все большее внимание. Основываясь на систематическом критическом анализе литературы, причинах проблем обеспечения прослеживаемости пищевых продуктов и анализе современной технологии блокчейн, включая анализ опыта обеспечения прослеживаемости продукции в РФ и за рубежом, достоинства и недостатки, в этом обзоре было сформулировано текущее состояние применения технологии блокчейн в пищевой промышленности и предложены перспективы ее применения. Наконец, были проанализированы проблемы самой технологии блокчейн и трудности ее применения с целью обеспечения прослеживаемости пищевых продуктов.

Результаты исследования показали, что блокчейн является многообещающей технологией для обеспечения прослеживаемости пищевых продуктов.

Ключевые слова: технология блокчейн, пищевая промышленность, обеспечение прослеживаемости, текущее состояние, перспективы

Скачать статью.

© Тимчук Е.Г., 2022
Для цитирования:  Тимчук Е.Г. Применение технологии блокчейн в целях обеспечения прослеживаемости пищевой продукции: текущее состояние и перспективы // Научные труды Дальрыбвтуза. 2022. Т. 61, № 3. С. 13–20.
Статья поступила в редакцию 25.08.2022; одобрена после рецензирования 07.10.2022; принята к публикации 10.10.2022.


Review article

Application of blockchain technology in order to ensure the traceability of food products: current state and prospects

Egor G. Timchuk
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia
PhD in Engineering Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Technical Systems Management, SPIN-код: 8836-6556, AuthorID: 987987, http://orcid.org/0000-0003-2473-2081, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. Blockchain technology is a distributed ledger technology, and it is expected to face some difficulties and challenges in various industries due to its transparency, decentralization, protection against unauthorized access and encryption security. In recent years, due to economic development, the traceability of food products has been given increasing attention. Based on a systematic critical analysis of the literature, the causes of the problems of ensuring food traceability and the analysis of modern blockchain technology, including the analysis of the experience of ensuring product traceability in Russia and abroad, advantages and disadvantages, this review formulated the current state of the application of blockchain technology in the food industry and proposed prospects for its application. Finally, the problems of the blockchain technology itself and the difficulties of its application in order to ensure the traceability of food products were analyzed.

The results of the study showed that blockchain is a promising technology for ensuring food traceability.

Keywords: blockchain technology, food industry, traceability, current state, prospects

© Timchuk E.G., 2022
For citation: Timchuk E.G. Application of blockchain technology in order to ensure the traceability of food products: current state and prospects. Scientific Journal of the Far Eastern State Technical Fisheries University. 2022;61(3): 13–20. (in Russ.).
The article was submitted 25.08.2022; approved after reviewing 07.10.2022; accepted for publication 10.10.2022.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.