93180595 4. Чернова А.В., Петроченкова А.В. Современные методы определения контаминации молока афлатоксином М1
There is no translation available.

Обзорная статья
УДК 637.074

Современные методы определения контаминации молока афлатоксином М1

Антонида Викторовна Чернова1, Анастасия Вячеславовна Петроченкова2
1, 2 Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
1 Старший преподаватель кафедры «Управление техническими системами», SPIN-код: 7330-0188, AuthorID: 1015935, 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
2 Студент, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0003-0520-3045

Аннотация. Афлатоксины – это тесно связанные вторичные метаболиты плесневых грибов Aspergillus flavus и A. parasitica, представляющие собой опасные органические соединения, которые при попадании в организм могут вызвать неблагоприятные последствия как для людей (канцерогенное и мутагенное действие, серьезные поражения почек и печени, иммунодефицит), так и для животных (поражения печени, хронические отравления, генные мутации). Грибы, продуцирующие афлатоксины, широко распространены в природе и серьезно загрязняют пищевые запасы людей и животных, что приводит к опасности для их здоровья. Контроль за загрязнением пищевых продуктов афлатоксином М1, содержащимся в молоке животных, в нынешнее время имеет особое значение. Поэтому существует спрос на изучение афлатоксинов для разработки методов их количественного определения с целью обеспечения безопасности. На основе анализа отечественных и зарубежных данных в статье представлены общие сведения, касающиеся микотоксинов (токсичность, свойства, механизм действия), а также рассмотрены и проанализированы методы определения содержания афлатоксина М1 в коровьем молоке (ВЭЖХ, ИФА, ТСХ, экспресс-методы), выявлены преимущества и даны рекомендации по применению экспресс-методов определения контаминанта в молоке с целью оценки его соответствия требованиям технических регламентов.

Ключевые слова: афлатоксин М1, молоко, микотоксины, метод, определение афлатоксина М1, безопасность

Скачать статью.

© Чернова А.В., Петроченкова А.В., 2022
Для цитирования:  Чернова А.В., Петроченкова А.В. Современные методы определения контаминации молока афлатоксином М1 // Научные труды Дальрыбвтуза. 2022. Т. 62, № 4. С. 25–33.
Статья поступила в редакцию 21.11.2022; одобрена после рецензирования 23.11.2022; принята к публикации 02.12.2022.
 


Review article

Modern methods for determining the contamination of milk with aflatoxin M1

Antonida V. Chernova1, Anastasia V. Petrochenkova2
1, 2 Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia
1 Senior Lecturer of the Department of Management of Technical Systems, 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
2 Student, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0003-0520-3045

Abstract. Aflatoxins are closely related secondary metabolites of the mold fungi Aspergillus flavus and A. parasitica, which are dangerous organic compounds that, if ingested, can cause adverse effects for humans (carcinogenic and mutagenic effects, serious damage to the kidneys and liver, immunodeficiency), and for animals (liver damage, chronic poisoning, gene mutations). Aflatoxin-producing fungi are widely distributed in nature and seriously contaminate the food supply of people and animals, which leads to a danger to their health. The control of contamination of food products with aflatoxin M1 contained in animal milk is of particular importance at the present time. Therefore, there is a demand for the study of aflatoxins in order to develop methods for their quantification in order to ensure safety. Based on the analysis of domestic and foreign data, the article presents general information related to mycotoxins (toxicity, properties, mechanism of action), as well as reviewed and analyzed methods for determining the content of aflatoxin M1 in cow's milk (HPLC, ELISA, TLC, express methods), identified advantages and recommendations are given on the use of express methods for determining a contaminant in milk in order to assess its compliance with the requirements of technical regulations.

Keywords: aflatoxin M1, milk, mycotoxins, method, determination of aflatoxin M1, safety

© Chernova A.V., Petrochenkova A.V., 2022
For citation: Chernova A.V., Petrochenkova A.V. Modern methods for determining the contamination of milk with aflatoxin M1. Scientific Journal of the Far Eastern State Technical Fisheries University. 2022; 62(4):25–33. (in Russ.).
The article was submitted 21.11.2022, approved after reviewing 23.11.2022, accepted for publication 02.12.2022.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.