93180595 4. Чернова А.В., Петроченкова А.В., Демиденко Е.О. Исследование проблемы контаминации пищевых продуктов токсигенными микотоксинами
There is no translation available.

Обзорная статья
УДК 637.074

Исследование проблемы контаминации пищевых продуктов токсигенными микотоксинами

Антонида Викторовна Чернова1, Анастасия Вячеславовна Петроченкова2, Елизавета Олеговна Демиденко3
1, 2, 3 Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
1 Старший преподаватель кафедры «Управление техническими системами», e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
2 Студент, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.https://orcid.org/0000-0003-0520-3045
3 Студент, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0002-9448-7088

Аннотация. Рассматривается вопрос влияния микотоксинов, содержащихся в пищевых продуктах, на организм человека. Приведен перечень грибов и продуцируемых ими токсинов. Представлены предельно допустимые уровни содержания микотоксинов в пищевых продуктах согласно мировым и российским регламентам. Дан анализ существующим методам определения содержания микотоксинов в пищевых продуктах.

Ключевые слова: микотоксины, контаминация, пищевые продукты, плесневые грибы, афлатоксины, охратоксины

Скачать статью.

© Чернова А.В., Петроченкова А.В., Демиденко Е.О., 2023
Для цитирования:  Чернова А.В., Петроченкова А.В., Демиденко Е.О. Исследование проблемы контаминации пищевых продуктов токсигенными микотоксинами // Научные труды Дальрыбвтуза. 2023. Т. 63, № 1. С. 28–35.
Статья поступила в редакцию 21.02.2023, одобрена после рецензирования 19.03.2023, принята к публикации 22.03.2023.
 


Review article

Investigation of the problem of contamination of food products with toxigenic mycotoxins

Antonida V. Chernova1, Anastasia V. Petrochenkova2, Elizaveta O. Demidenko3
1, 2, 3 Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia
1 Senior Lecturer of the Department of Technical Systems Management, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
2 Student, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.https://orcid.org/0000-0003-0520-3045
3 Student, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0002-9448-7088

Abstract. The article deals with the issue of the effect of mycotoxins contained in food products on the human body. The list of fungi and the toxins produced by them is given. The maximum permissible levels of mycotoxins in food products, according to international and Russian regulations, are presented. Methods of mycotoxin content in food products have been studied.

Keywords: mycotoxins, contamination, food products, mold fungi, aflatoxins, ochratoxins

© Chernova A.V., Petrochenkova A.V., Demidenko E.O., 2023
For citation:  Chernova A.V., Petrochenkova A.V., Demidenko E.O. Investigation of the problem of contamination of food products with toxigenic mycotoxins. Scientific Journal of the Far Eastern State Technical Fisheries University. 2023; 63(1):28–35. (in Russ.).
The article was submitted 21.02.2023, approved after reviewing 19.03.2023, accepted for publication 22.03.2023.
 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.