Научная статья
УДК 664
Регламентирование содержания контаминанта акриламида в пищевой продукции
Антонида Викторовна Чернова1, Анастасия Вячеславовна Петроченкова2
1, 2 Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия
1 Старший преподаватель кафедры «Управление техническими системами», e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
2 Студент, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0003-0520-3045
Аннотация. В Российской Федерации постоянно совершенствуется система токсиколого-гигиенической оценки и контроля химических контаминантов пищевой продукции за счет использования новых методов их анализа и получения актуальных научных данных и заключений по обоснованию допустимых уровней их содержания. Из-за отсутствия контролируемых норм содержания в пищевых продуктах канцерогена акриламида существует острая необходимость разработки и внедрения методики достоверного количественного определения и контроля его содержания в пищевых продуктах со сложным компонентным составом, которая может быть использована в практике испытательных лабораторий. Рассмотрены закономерности появления акриламида в пищевых продуктах и установлены механизмы его влияния на здоровье человека при потреблении. Также описаны и проанализированы существующие методы контроля акриламида в пищевых продуктах (метод газовой хроматографии – масс-спектрометрии и метод жидкостной хроматографии и тандемной масс-спектрометрии) и разработан проект рекомендаций по регламентированию акриламида в пищевых продуктах.
Ключевые слова: акриламид, контаминация, канцероген, пищевая продукция, безопасность, метод, органическое соединение, рекомендации
© Чернова А.В., Петроченкова А.В., 2023
Для цитирования: Чернова А.В., Петроченкова А.В. Регламентирование содержания контаминанта акриламида в пищевой продукции // Научные труды Дальрыбвтуза. 2023. Т. 63, № 1. С. 20–27.
The article was submitted 30.01.2023, approved after reviewing 17.03.2023, accepted for publication 22.03.2023
Original article
Regulation of the content of the contaminant acrylamide in food products
Antonida V. Chernova1, Anastasia V. Petrochenkova2
1, 2 Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia
1 Senior Lecturer of the Department of Technical Systems Management, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0001-8143-7228
2 Student, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., https://orcid.org/0000-0003-0520-3045
Abstract. In the Russian Federation, the system of toxicological and hygienic assessment and control of chemical contaminants in food products is constantly being improved through the use of new methods for their analysis and obtaining up-to-date scientific data and conclusions to justify the permissible levels of their content. Due to the lack of controlled standards for the content of the carcinogen acrylamide in foods, there is an urgent need to develop and implement a method for reliable quantitative determination and control of its content in foods with a complex component composition, which can be used in the practice of testing laboratories. The article examined the regularities of the appearance of acrylamide in food products and established the mechanisms of its effect on human health when consumed. The existing methods for the control of acrylamide in food products (gas chromatography-mass spectrometry method and liquid chromatography and tandem mass spectrometry method) are also described and analyzed, and draft recommendations on the regulation of acrylamide in food products have been developed.
Keywords: acrylamide, contamination, carcinogen, food products, safety, method, organic compound, recommendations
© Chernova A.V., Petrochenkova A.V., 2023
For citation: Chernova A.V., Petrochenkova A.V. Regulation of the content of the contaminant acrylamide in food products. Scientific Journal of the Far Eastern State Technical Fisheries University. 2023; 63(1):20–27. (in Russ.).
The article was submitted 30.01.2023, approved after reviewing 17.03.2023, accepted for publication 22.03.2023
The article was submitted 08.02.2023, approved after reviewing 09.02.2023, accepted for publication 21.03.2023.