93180595 8. С. Д. Руднев, Т. В. Шевченко, Е. В. Просвиркина, Ю. В. Устинова. Потенциал молочной сыворотки для получения физраствора жесткого катионного состава
There is no translation available.

Научная статья
УДК 615.362  664-404.8

Потенциал молочной сыворотки для получения физраствора жесткого катионного состава

Сергей Дмитриевич Руднев
Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России, Кемерово, Россия;
профессор, доктор технических наук, профессор кафедры медицинской, биологической физики и высшей математики, SPIN-код: 6389-7238, AuthorID: 423406, http://orcid.org/0000-0003-2506-6121
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Татьяна Викторовна Шевченко
Кемеровский государственный университет, Кемерово, Россия;
доктор технических наук, профессор, профессор кафедры общей и неорганической химии Кемеровского государственного университета, SPIN-код: 8143-2193, AuthorID: 2135675; 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Елена Владимировна Просвиркина
Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России, Кемерово, Россия;
кандидат химических наук, доцент, заведующая кафедрой медицинской и биологической физики и высшей математики Кемеровского государственного медицинского университета, SPIN-код: 5422-7291, AuthorID: 50412; 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Юлия Владиславовна Устинова
Кемеровский государственный университет, Кемерово, Россия;
кандидат технических наук, доцент, доцент кафедры управление качеством, Кемеровского государственного университета, SPIN-код: 4584-1987; 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. Работа посвящена изучению возможностей получения физраствора и сопутствующих ценных компонентов молочной сыворотки (альбуминов и лактозы) методами инженерной физико-химической механики с применением флокулянтов.

Ключевые слова:  физраствор, молочная сыворотка, флокулянт, полиакриламид

Скачать статью.

© Руднев С.Д., Шевченко Т.В., Просвиркина Е.В., Устинова Ю.В., 2023


Original article

The potential of whey for obtaining a hard cationic saline solution

Sergey D. Rudnev
Kemerovo State Medical University of the Ministry of Health of Russia, Kemerovo, Russia; 
Doctor of Technical Sciences, Professor, Professor of the Department of Medical and Biological Physics and Higher Mathematics, Kemerovo State Medical University, SPIN-code: 6389-7238, AuthorID: 423406; http://orcid.org/0000-0003-2506-6121; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tatiana V. Shevchenko
Kemerovo State University, Kemerovo, Russia
Doctor of Technical Sciences, Professor, Professor of the Department of General and Inorganic Chemistry, Kemerovo State University, SPIN-code: 8143-2193, AuthorID: 213567; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Elena V. Prosvirkina
Kemerovo State Medical University of the Ministry of Health of Russia, Kemerovo, Russia;
PhD of Chemical Sciences, Associate Professor, Head of the Department of Medical and Biological Sciences, Department of Biological Physics and Higher Mathematics, Kemerovo State Medical University, SPIN-code: 5422-7291, AuthorID: 50412; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Yulia V. Ustinova
Kemerovo State University, Kemerovo, Russia; 
PhD of Technical Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Quality Management, Kemerovo State University, SPIN-cod: 4584-1987; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. The work is devoted to the study of the possibilities of obtaining saline and related valuable components of whey (albumins and lactose) by methods of engineering physico-chemical mechanics using flocculants.

Keywords:  saline, whey, flocculant,  polyacrylamide

© Rudnev S.D., Shevchenko T.V., Prosvirkina E.V., Ustinova Y.V., 2023

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.