93180595 5. Н. Е. Котов, Д. В. Полещук, С. Н. Максимова. Перспективы использования условно пищевых отходов дальневосточных лососевых рыб
There is no translation available.

Научная статья
УДК 664.95
DOI: https://doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2023-66-05

Перспективы использования условно пищевых отходов дальневосточных лососевых рыб

Никита Евгеньевич Котов
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия;
аспирант кафедры технологии продуктов питания,  
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Денис Владимирович Полещук
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия;
кандидат технических наук, доцент, доцент кафедры технологии продуктов питания, SPIN-код: 7061-7970, AuthorID: 771362, http://orcid.org/0000-0002-7334-4627
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Светлана Николаевна Максимова
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия;
доктор технических наук, профессор, зав. кафедрой технологии продуктов питания, SPIN-код: 4857-2135, AuthorID: 375024, http://orcid.org/0000-0001-9654-1044
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. Приведен анализ вылова дальневосточных лососевых рыб в 2023 году, подсчитан количественный уровень отходов и потерь при разделке лососевых рыб, на примере горбуши. Показан химический состав печени и молок Сделаны выводы о значении глубокой переработки рыбы и перспективности использования условно пищевых отходов в технологии готовых к употреблению пищевых продуктов.

Ключевые слова:  лососевые виды рыб, объем вылов, отходы, химический состав, печень, молоки, глубокая переработка

Скачать статью.

© Котов Н.Е., Полещук Д.В., Максимова С.Н., 2023


Original article

Prospects for the use of remaining Far Eastern Salmon food waste

Nikita E. Kotov
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia; 
Postgraduate student of the Department of Food Technology; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Denis V. Poleshchuk
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia; 
PhD in Engineering Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Food Technology, SPIN code: 7061-7970, AuthorID: 771362, http://orcid.org/0000-0002-7334-4627; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Svetlana N. Maksimova
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia; 
Doctor of Technical Sciences, Professor, Head of the Department of Food Technology, SPIN code: 4857-2135, AuthorID: 375024, http://orcid.org/0000-0001-9654-1044; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. . In this work given an analysis of the catch of Far Eastern salmon fish in 2023 and calculated  the quantitative level of waste and losses after producing salmon fish, using pink salmon as an example. There is shown chemical composition of liver and milk. Conclusions are drawn about the importance of deep processing of fish and the prospects of using conditionally food waste in the technology of ready-to-eat food products.

Keywords:  salmon species, catch volume, waste, chemical composition, liver, milt, deep processing

© Kotov N.E., Poleshchuk D.V., Maksimova S.N., 2023

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.