93180595 3. Е.В. Климова. Экологическая маркировка пищевых продуктов – надёжный ориентир для покупателя
There is no translation available.

Обзорная статья
УДК 641+613.26
DOI: https://doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2023-66-03

Экологическая маркировка пищевых продуктов – надёжный ориентир для покупателя

Екатерина Васильевна Климова
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия;
кандидат технических наук, доцент кафедры «Технология продуктов питания», SPIN-код: 6523-4273, AuthorID: 916154, http://orcid.org/0009-0004-4719-3046
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. Проведен анализ и дана характеристика основным экологическим маркировкам пищевых продуктов. Изучена нормативная база, регламентирующая экологическую маркировку пищевых продуктов в РФ. Исследована российская экомаркировка «Листок жизни». Дана оценка состояния внедрения экомаркировки в повседневную жизнь, как потребителя так и производителя.

Ключевые слова:  экологическая маркировка, пищевые продукты, экологические критерии, нормативные документы

Скачать статью.

© Климова Е.В., 2023


Review article

Ecological labeling of food products is a reliable reference point for the buyer

Ekaterina V. Klimova
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia; 
PhD in Engineering Sciences, Associate Professor of the Department of Food Technology, SPIN-code: 6523-4273, AuthorID: 916154, http://orcid.org/0009-0004-4719-3046; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. The analysis is carried out and the characteristics of the main ecological labels of food products are given. The regulatory framework regulating the ecological labeling of food products in the Russian Federation has been studied. The Russian eco-label «Leaf of Life» has been investigated. The assessment of the state of implementation of eco-labeling in everyday life, both consumer and manufacturer, is given.

Keywords:  environmental labeling, food products, environmental criteria, regulatory documents

© Klimova E.V., 2023

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.