93180595 2. Ю.В. Карпенко, Е.М. Панчишина. Особенности биологии и пищевое использование чёрного макруруса
There is no translation available.

Обзорная/Научная статья
УДК 639.2/3
DOI: https://doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2023-66-02

Особенности биологии и пищевое использование чёрного макруруса

Юлия Валериевна Карпенко
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия;
кандидат технических наук, https://colab.ws/researchers/R-38593-0D348-SZ53Whttp://orcid.org/0000-0002-1652-5245; 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Екатерина Мироновна Панчишина
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия;
кандидат технических наук, доцент кафедры «Технология продуктов питания»; http://orcid.org/0000-0002-5069-0316e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. В статье приводится информация об особенностях биологии черного макруруса, питании, нересте, местах распространения и промысла. Представлены особенности пищевого использования, как объекта промысла в США и Японии. Сделана попытка выявить описательные характеристики мышечной ткани черного макруруса, представленные в материалах отечественных и зарубежных наукометрических баз данных, а также Интернет-ресурсов предприятий общественного питания. Организована и проведена сенсорная экспертиза мышечной ткани отдельных экземпляров черного макруруса, имеющих стандартное качество и с признаками дефектов, названного неустановленным. Сравнительная экспертиза позволит оценить глубину изменения сенсорных характеристик консистенции объектов исследования, а также возможные пути использования неустановленных экземпляров.

Ключевые слова:  чёрный макрурус, биология, промысел, сырьё, органолептическая оценка, сенсорный, дескриптор, мышечная ткань

Благодарности.  Авторы выражают благодарность коллективу НИИ инновационных биотехнологий Дальрыбвтуза за предоставленные образцы чёрного макруруса и отдельно, заведующей кафедры «Пищевая биотехнология» к.т.н., доценту Кращенко Виктории Владимировне за содействие и помощь, оказанную в организации проведения сенсорного совещания

Скачать статью.

© Карпенко Ю.В., Панчишина Е.М., 2023


Review/Original article

Features of biology and nutritional use of Pacific Grenadier

Julia V. Karpenko
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia; 
PhD in Engineering Sciences, http://orcid.org/0000-0002-1652-5245 

Ekaterina M. Panchishina
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia;
PhD in Engineering Sciences, Associate Professor of the Department of Food Technology, WoS: AAI-3296-2021, http://orcid.org/0000-0002-5069-0316

Abstract. The article provides information aboutthe PacificGrenadierbiology characteristic, nutrition, spawning, places of distribution and fishing. The features of food use as a fishery object in the USA and Japan are presented. An attempt was made to identify descriptive characteristics for the Pacific Grenadier muscle tissue, presented in materials from domestic and foreign science databases, as well as Internet resources of public catering enterprises. A sensory examination of the muscle tissue of individual specimens of Pacific Grenadier, of standard quality and with signs of defects, called unidentified, was organized and carried out. A comparative examination will allow us to assess the depth of changes in the sensory characteristics of the consistency of the objects of study, as well as possible ways of using unidentified specimens.

Keywords:  Pacific Grenadier, biology, fishery, raw materials, organoleptic evaluation, sensory, descriptor, muscle tissue

Acknowledgments:  The authors express their gratitude for the samples of Pacific Grenadier provided by the Research Institute of Innovative Biotechnologies of Dalrybvtuz and separately the head of the Department of "Food Biotechnology", Ph.D., Associate Professor Kraschenko Victoria Vladimirovna for the assistance and assistance provided in organizing the sensory meeting

© Karpenko J.V., Panchishina E.M., 2023

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.