93180595 4. Тимчук Е.Г. Разработка рекомендаций, позволяющих минимизировать погрешность измерения расхода жидких пищевых продуктов в пищевой промышленности
There is no translation available.

Научная статья
УДК 664:658.562

Разработка рекомендаций, позволяющих минимизировать погрешность измерения расхода жидких пищевых продуктов в пищевой промышленности

Егор Геннадьевич Тимчук
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия,
кандидат технических наук, доцент, доцент кафедры управления техническими системами, SPIN-код: 8836-6556, AuthorID: 987987, http://orcid.org/0000-0003-2473-2081e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Аннотация. Одним из наиболее значимых контролируемых показателей жидких пищевых продуктов, таких как молочная или соковая продукция, является их расход. Проблема измерения расхода жидких пищевых продуктов – их стремление к вспениванию при перемещении в трубопроводах. Образующаяся пена негативным образом сказывается на точности средств измерения расхода жидких пищевых продуктов, что ухудшает качество готовой продукции вследствие уменьшения точности выполнения технологических стандартов и уменьшает эффективность производства. Представлена разработка рекомендаций по оснащению пищевых производств оборудованием, позволяющих минимизировать погрешность измерения расхода жидких пищевых продуктов. Для этого проведен анализ способов ингибирования процесса пенообразования в жидких пищевых продуктах, разработана экспериментальная установка, оценены погрешности измерения расхода жидких пищевых продуктов в экспериментальной установке и формализованы рекомендации.

Ключевые слова:  пищевая промышленность, минимизация погрешности измерения расхода, рекомендации

Скачать статью.

© Тимчук Е.Г., 2023
Статья поступила в редакцию 15.09.2023; одобрена после рецензирования 20.09.2023; принята к публикации 26.09.2023


Origrnal article

Development of recommendations to minimize the measurement inaccuracy of liquid food consumption in the food industry

Egor G. Timchuk
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia,
PhD in Engineering Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Technical Systems Management, SPIN-cod: 8836-6556, AuthorID: 987987; http://orcid.org/0000-0003-2473-2081e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. One of the most significant controlled indicators of liquid food products, such as dairy or juice products, is their consumption. The problem of measuring the flow of liquid food products is their tendency to foam when moving in pipelines. The resulting foam negatively affects the accuracy of liquid food flow measurement tools, which worsens the quality of finished products due to a decrease in the accuracy of technological standards and reduces production efficiency. Therefore, this article is devoted to recommendations on equipping food production facilities to minimize the error in measuring fluid flow. For this purpose, the analysis of methods for inhibiting the foaming process in liquid foods was carried out, an experimental setup was developed, errors in measuring the flow of liquid in the experimental setup were estimated and recommendations were formalized.

Keywords:  food industry, minimization of flow measurement error, recommendations

© Timchuk E.G., 2023
The article was submitted 15.09.2023; approved after reviewing 20.09.2023; accepted for publication 26.09.2023

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.