93180595 6. Максимова С.Н., Полещук Д.В., Миргородов А. А. Переработка вторичного крабового сырья: перспективы и риски
There is no translation available.

Научная статья
УДК 621.565.943
DOI: doi.org/10.48612/dalrybvtuz/2024-68-06
EDN: LFMKSC

Переработка вторичного крабового сырья: перспективы и риски

Светлана Николаевна Максимова
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия,
доктор технических наук, профессор, зав. кафедрой технологии продуктов питания Дальневосточного государственного технического рыбохозяйственного университета, SPIN-codе: 4857-2135, http://orcid.org/0000-0001-9654-1044
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Денис Владимирович Полещук
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет, Владивосток, Россия,
кандидат технических наук, доцент, доцент кафедры технологии продуктов питания Дальневосточного государственного технического рыбохозяйственного университета, SPIN-code:7061-7970, http://orcid.org/0000-0002-0818-1542
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Артем Александрович Миргородов
ООО «Русский краб», Владивосток, Россия,
директор по производству, http://orcid.org/0009-0006-5566-6960
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Аннотация. В статье представлены данные, которые подтверждают высокий технологический потенциал вторичного крабового сырья, образующегося при промышленной переработке крабов. Показаны объемы вылова различных видов крабов за последние годы, прежде всего на Дальнем Востоке. Рассчитано количество отходов, которое накапливается и не используется производителями пищевой крабовой продукции на примере ООО «Русский краб». Описаны сложности и риски переработки вторичного крабового сырья в морских условиях и перспективы организации такой работы на берегу с учетом ориентира крабодобывающих предприятий на экспорт живого краба. Приведена схема комплексной переработки крабов, позволяющая получать биологически ценные продукты: хитиновые материалы, белковые продукты, липиды, ферментные препараты. Особое внимание уделено вопросу использования панцирьсодержащих крабовых отходов для получения хитина, хитозана и его производных. Дана оценка рынка хитиновых материалов на ближайшее десятилетие, показаны страны-лидеры в области получения и использования хитиновых материалов. Представлен перечень научных организаций в мире, занимающихся исследованиями хитина, хитозана и их производных, включая Российское хитиновое общество, которое каждые два года проводит презентацию полученных результатов в данном направлении на международных научно-практических конференциях. Показан вклад ученых Дальневосточного государственного технического рыбохозяйственного университета в разработке и совершенствовании технологии пищевой продукции из водных биоресурсов, ориентированной на производство высококачественных безопасных и полезных продуктов путем использования хитиновых материалов. Сделан вывод о перспективах переработки вторичного крабового сырья, которая позволит одновременно решать социальные (здоровье населения), экологические (охрана окружающей среды) и экономические задачи.

Ключевые слова:  крабы, отходы, биологическая ценность, хитиновые материалы, перспективы

Скачать статью.

© Максимова С. Н., Полещук Д. В., Миргородов А. А., 2024
Для цитирования:  Максимова С. Н., Полещук Д. В., Миргородов А. А. Переработка вторичного крабового сырья: перспективы и риски // Научные труды Дальрыбвтуза. 2024. Т. 68, № 2. С. 54–60.
Статья поступила в редакцию 31.05.2024; одобрена после рецензирования 10.06.2024; принята к публикации 13.06.2024


Origrnal article

Processing of crabs secondary raw materials: prospects and risks

Svetlana N. Maksimova
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia, 
Doctor of Technical Sciences, Professor, Head of the Department of Food Technology of the Far Eastern State Technical Fisheries University, SPIN-code: 4857-2135, http://orcid.org/0000-0001-9654-1044
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Denis V. Poleshchuk
Far Eastern State Technical Fisheries University, Vladivostok, Russia, 
PhD in Technical Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Food Technology of the Far Eastern State Technical Fisheries University, SPIN-code:7061-7970, http://orcid.org/0000-0002-0818-1542
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Artyom A. Mirgorodov
Russian Crab Company Group, Vladivostok, Russia, 
Director of Production, http://orcid.org/0009-0006-5566-6960
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Abstract. The article presents data confirming the high technological potential of secondary crab raw materials generated during industrial processing of crabs. The catch volumes of various types of crabs in recent years, primarily in the Far East, are shown. The amount of waste that accumulates and is not used by producers of crab food products is calculated using the example of the Russian Crab Group of Companies. In this work described the difficulties and risks of processing secondary crab raw materials in marine conditions and the prospects for organizing such work on shore, taking into account the focus of crab mining enterprises on the export of live crab. A scheme for the complex processing of crabs is presented, which makes it possible to obtain biologically valuable products: chitinous materials, protein products, lipids, enzyme preparations. Particular attention is paid to the issue of using shell-containing waste to produce chitin, chitosan and its derivatives. Work gives аn assessment of the market for chitinous materials for the next decade and shows the leading countries in the field of production and use of chitinous materials/ A list of scientific organizations in the world engaged in research on chitin, chitosan and their derivatives is presented, including the Russian Chitin Society, which every two years presents the results obtained in this field at international scientific and practical conferences. Shows the contribution of Far Eastern State Technical Fisheries University scientists in the development and improvement of the technology of food products from aquatic biological resources, focused on the production of high-quality safe and healthy products through the use of chitinous materials. A conclusion is drawn about the prospects for processing recycled crab raw materials, which will simultaneously solve social (population health), environmental (environmental protection) and economic problems.

Keywords: crabs, secondary raw materials, biological value, chitinous materials, prospects

© Maksimova S. N., Poleshchuk D. V., Mirgorodov A. A., 2024
The article was submitted 31.05.2024; approved after reviewing 10.06.2024; accepted for publication 13.06.2024

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.